Puber van Nu

Pubers

Ik liep door de Albert Hein op zoek naar vuilniszakken. Naast mij hoorde ik een moeder zacht praten met haar kind. Ik keek op, de stem klonk me vaag bekend. Het was Christel, een oud-leerling met haar dochter in de buggy. We raakten aan de praat. Na een half uur liep ik verbaasd en geraakt, zonder vuilniszakken de winkel uit. Maar nu wist ik het zeker. Ook lastige en opstandige pubermeiden worden later bijzondere moeders…

 
Dit gedeelte van de site gaat over jou, de nieuwe generatie. Je ouders en andere volwassenen kunnen vaak moeilijk accepteren dat er ook heel vaak iets goeds en positiefs uit pubers komt. Volwassen verwachten vaak dat de volgende generatie minstens net zo negatief, dan niet nog negatiever is, dan hun eigen generatie en die daarvoor. Zo ontstaat al snel de volgende definitie; "Vroeger was het beter, vroeger was er meer respect, toen hadden ze nog normen en waarden, wat moet er van hun toekomst terecht komen." Met deze definitie wordt jullie onrecht aangedaan, en zul je je hier vaak naar gaan gedragen. Vaak herinneren ze zich alleen de negatieve eigenschappen (vrienden, drank, cultuur, drugs, muziek, eigen plek), die zij trouwens zelf als oké beoordeelden. Door hun (groot)ouders werd ook al gezegd dat als we zo door zouden gaan er niks van ons terecht zou komen, evenals de oude Grieken (o.a. Socrates) al over hun jongeren schreven.
 
Jij hebt het in de huidige maatschappij, die bol staat van prikkels en verleidingen, niet altijd makkelijk. Jij bent net als alle mensen op zoek naar de zin van het leven, met als grote vraag: 'Doe ik er toe?' Door mensen en in het bijzonder pubers erkenning te geven ervaren ze dat ze betekenisvol voor anderen zijn, waarmee hun eigenwaarde en zelfvertrouwen zal groeien. Als die erkenning uitblijft, gaat het gedrag vaak een verkeerde kant op. Dat betekent dat er voor jou een belangrijke taak is, namelijk: mensen laten ervaren dat ze betekenis hebben voor jou en anderen.
 
Verwacht van ons, de makers van deze site, geen vingertje van: 'Jij doet het, als puber, in de omgang met anderen niet zo best. En als je nu maar precies doet wat wij voorstellen dat komt het wel goed met jou.' Nee, dit is zeker niet onze bedoeling met deze site. Op deze site kun jij jongere van de nieuwe generatie informatie, tips, do and don’ts vinden, waardoor volwassenen je waarschijnlijk nog beter zullen begrijpen en je hierdoor tot een betekenisvolle volwassene kunt opgroeien.
 
Klik op de ballonnetjes die boven aan de pagina zweven, om de informatie te bekijken.