Puber van Nu

Instellingen

Ik liep door de Albert Hein op zoek naar vuilniszakken. Op het moment dat ik wist waar ze lagen veranderde de indeling van de winkel. Naast mij hoorde ik een moeder zacht praten met haar kind. Ik keek op, de stem klonk me vaag bekend in de oren. Het was Christel, een oud-leerling. Haar dochter parmantig in de winkelwagen, een jaar of drie oud dacht ik. We raakten aan de praat. Na een half uur liep ik verbaasd en geraakt, zonder vuilniszakken merkte ik later, de winkel uit. Maar nu wist ik echter heel zeker. Ook draken van meiden worden later bijzondere moeders…

 
Dit gedeelte van de site gaat over de nieuwe generatie. Voor volwassenen is het vaak moeilijk te accepteren dat er ook heel vaak iets goeds en positiefs uit pubers komt. Volwassenen verwachten vaak dat de volgende generatie minstens net zo negatief, zo niet nog negatiever is, dan die van daarvoor. Zo ontstaat al snel de volgende definitie; "Vroeger was het beter, vroeger was er meer respect, toen hadden we nog normen en waarden, wat moet er van hun toekomst terecht komen." Door deze definitie wordt de puber onrecht aangedaan, en zal hij zich hier naar gaan gedragen. Vaak herinneren zij zich alleen de negatieve eigenschappen (vrienden, drank, cultuur, drugs, muziek, eigen plek), die zij trouwens zelf als oké beoordeelden. Door onze (groot)ouders werd ook gezegd, dat als we zo door zouden gaan er niks van ons terecht zou komen, evenals de oude Grieken (o.a. Socrates) al over hun jongeren schreven. De meestal negatieve gedachten, over jongeren zijn dus van alle tijden.
 
Pubers hebben het in de huidige maatschappij, die bol staat van prikkels en verleidingen, niet altijd gemakkelijk. Pubers zijn evenals alle mensen op zoek naar de zin van het leven, met als grote vraag; 'Doe ik er toe?' Door mensen en in het bijzonder pubers erkenning te geven ervaren ze dat ze betekenisvol voor anderen zijn, waarmee hun eigenwaarde en zelfvertrouwen zal groeien. Als die erkenning uitblijft, gaat het gedrag vaak een verkeerde kant op. Dat betekent dat er voor u een belangrijke taak is, namelijk: jongeren (en natuurlijk ook volwassenen) te laten ervaren dat ze betekenis hebben voor anderen en door die ervaring hun gedrag de goeie kant op te sturen.
 
Verwacht van ons, de makers van deze site, geen vingertje van; 'U doet het in de omgang met jongeren niet goed. Als u nu maar precies doet wat wij voorstellen, dan komt het wel goed'. Nee, dit is zeker niet onze bedoeling met deze site. Op deze site kunt u, als volwassene die veel met de nieuwe generatie omgaat, informatie, tips, do's and don'ts vinden. Zodat u ze waarschijnlijk nog beter begrijpt en u ze nog beter kunt begeleiden tot een betekenisvolle volwassene.
 
Klik op de ballonnetjes die boven aan de pagina zweven, om de informatie te bekijken.